Header Ads

Editorial: Popescu, si inchis si cu banii luati. Clarificari necesare

A admis că banii reprezintă un prejudiciu, dar nu a spus şi că modul în care a obţinut această sumă reprezintă o încălcare a legii.


1. După condamnarea lui Gică Popescu, unii comentatori s-au arătat contrariaţi că a fost condamnat la închisoare cu executare, argumentând că fostul mare fotbalist şi-a recunoscut faptele. Gică Popescu nu şi-a recunoscut faptele legale, aşa cum prevede Codul de Procedură Penală. Adică nu a mers în faţa judecatorilor să spună: ”Da! Îmi recunosc fapteleşi vreau să fiu judecat în baza procedurii de recunoaştere”

2. Gică Popescu a plătit 1 milion de dolari drept sumă trecută de anchetatori la capitolul prejudicii. Că, prin plata banilor, a recunoscut indirect teza DNA este cu totul altceva. Nu înseamnă că a recunoscut comiterea faptelor aşa cum cere legea. A dat-o „pe surse”, cum ar veni. A admis că banii reprezintă un prejudiciu, dar nu a acceptat şi că modul în care a obţinut această sumă reprezintă o încălcare a legii.   Dacă uza de recunoaşterea vinovăţiei, era extras din lotul celor opt şi judecat în procedură accelerată.

3. Putem conchide că a avut avocaţi extrem de slabi. Dacă tot a plătit banii şi a recunoscut acuzaţia DNA indirect, trebuiă să meargă până la capăt şi să uzeze de prevederile legii. Că delaraţia lui ar fi avut un efect indirect asupra celorlalţi şapte, tot ce-i posibil. În mod cert lui i se reduceau limitele de pedeapsă. Nu e clar dacă primea o pedeapsă cu suspendare, dar putea beneficia de un proces mai rapid cel puţin. „Spune adevărul şi adevărul te va face liber”? Poate că Gică Popescu n-a vrut să spună adevărul până la capăt dintr-un soi de solidaritate „de lot”.

Editorial de Biro Attila (Gandul)

Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Stiri despre EMAG

Stiri despre Tehnologie

Stiri din Educatie

Stiri din Sport

Stiri despre Economie

Stiri din domeniul social

Stiri despre Simona Halep

Un produs Blogger.