Header Ads

In România cărțile pentru copii sunt un lux pentru părinții

Desi la nivel european suntem clasati tot pe ultimele locuri la consum de carti, la nivel national incasarile editurilor au crescut ajungand ca 2018 sa fie varful ultimilor ani, iar acest lucru se poate traduce printr-un interes mai mare pentru carti la nivel national.


În special piaţa de carte pentru copii şi adolescenţi s-a bucurat de o creştere. Au apărut numeroşi autori contemporani, precum şi ilustratori, iar poveştile care redau subiecte de actualitate, ori cele fantasy, cuceresc tot mai mulţi copii. “Jurnalul unui puşti”, “Matilda”, “Tom Gates” sau “Pisicile războinice” sunt în topul preferinţelor.

Să fie frumoase, amuzante, intrigante şi cu ilustraţii - aşa îşi doresc copiii să arate cărţile. Iar cele noi, apărute în ultimii ani, respecta toate aceste cerinţe.

Reporter: “Ce îţi place să citeşti?“
Copil: “Acţiune, horror şi comedie.“
Reporter: “Poţi să ne dai un exemplu de carte preferată?“
Copil: “Jurnalul unui puşti”.

“Jurnalul unui puşti” a devenit un fenomen mondial. Seria de cărţi are ca personaj central un băieţel, pe nume Greg. Iar mulţi copii cu vârste între 9 şi 12 ani se regăsesc în păţaniile lui. Textul e scris cu font mare şi uşor de citit, pe nişte rânduri care amintesc de caietul unui elev. Iar printre cuvinte, sunt inserate desene amuzante, care fac volumul prietenos.

Când autorul, Jeff Kiney, a vizitat România, fanii s-au înghesuit să îi adreseze întrebări.

Reporter: “Copiii tăi au reprezentat o sursă de inspiraţie?“
Jeff Kiney: “Nu direct. dar să fiu părinte mă ajută să am idei noi, pentru că văd lumea lor”.

În această perioadă, vânzările pe piaţa de carte cresc cu peste 20%. Mulţi iubitori de lectură îi cer moşului cărţi.

“Matilda” are mare succes în România, în special la fete. Matilda este o elevă inteligentă, care nu se teme să îşi critice profesorii sau pe directoare.

Pentru copii este important să se regăsească în personajele din poveşti, ne spune Bianca, o tânără care în urmă cu 4 ani a înfiinţat Fan Book, un club gratuit de lectură pentru cei mici, care implică întâlniri săptămânale intre cititori şi uneori cu autorii.

Primii membri ai clubului erau, la început, clasa a 6-a. Acum sunt liceeni şi merg în sate pentru a le citi copiilor nevoiaşi.

Bianca Voinescu, fondatoarea “Fan Book”: ”Ei sunt foarte atraşi de întâlniri cu autorii. Noi propunem la Fan Book autori contemporani, nu avem autorii din manuale, care au murit, iar limbajul lor e depăşit, avem autori şi ilustratori contemporani. Cărţile sunt noi, frumos ilustrate şi temele sunt actuale, iar un lucru important pentru ei este să discute o temă care îi interesează”.

Din păcate, realitatea arată că 50% din companiile de pe piaţa cărţii se concentrează doar pe vânzările din Capitală. În afara marilor oraşe, astfel de volume ajung cu greu la copii.

Pentru că sunt atât de bogate în ilustraţii, iar costurile de tipărire sunt destul de ridicate, cărţile de azi, pentru copii şi adolescenţi, ajung să coste între 30 şi 100 de lei, astfel ca ele reprezintă pentru multe familii din România un lux pe care nu şi-l pot permite.

În această perioadă, Fan Book invită vizitatorii Librăriei Humanitas Cişmigiu să aleagă o carte dintr-un brad construit din volume dedicate copiilor şi să o achite la casă. Cărţile vor ajunge la copiii din satele româneşti.

Sursa: ProTV
Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Stiri despre EMAG

Stiri despre Tehnologie

Stiri din Educatie

Stiri din Sport

Stiri despre Economie

Stiri din domeniul social

Stiri despre Simona Halep

Un produs Blogger.