Header Ads

Titluri de stat Fidelis 2023, a 11-a ediţie: Tot ce trebuie să ştii

Ediţia a 11-a a emisiunii de Titluri de stat Fidelis a debutat cu succes, cu o tranşă premium pentru donatorii de sânge. În prima zi, românii au subscris un total de 56 milioane de lei, din care 47 milioane de lei au fost pe segmentul denominate în euro, cu o dobândă de 5,8% pe an. Investitorii mici au alocat 11 milioane de euro pentru această ofertă de subscriere, iar titlurile sunt neimpozabile la tranzacţionare şi câştigul din dobânzi.




Aceste cifre sunt considerate promiţătoare de Marcel Murgoci, broker la Estinvest, care observă că era de aşteptat. Potrivit datelor agregate de Ziarul Financiar din platformele brokerilor, subscrierile pe tranşa în euro cu o dobândă anuală de 5,8% pe an pe o perioadă de 5 ani sunt de 27,5 milioane de lei, în timp ce subscrierile pentru tranşa cu o scadenţă de un an şi un cupon de 3,7% pe an sunt de 20 milioane de lei.

În ceea ce priveşte tranşele denominate în lei, cifrele sunt următoarele: 5,5 milioane de lei pentru tranşa pe un an cu 6,7% pe an, 2,9 milioane de lei pentru cea pe trei ani cu 7,35% dobândă pe an şi 805.000 de lei pentru tranşa donatorilor de sânge, respectiv 7,7% dobândă pe o perioadă de un an.

Ordinele pentru tranşa donatorilor pot fi plasate doar de investitorii care au donat sânge începând cu data de 30 septembrie 2022 şi/sau care donează în perioada derulării ofertei de vânzare de titluri de stat Fidelis. În plus faţă de o dobândă mai mare, donatorii de sânge pot investi un minim de 500 de lei, faţă de 5.000 de lei în cazul celorlalte tranşe.

În contextul actual, rata de referință pentru RON 1Y este situată în jurul valorii de 7%, iar dobânda aferentă tranșei pentru cei care nu donează sânge pare relativ mică. În mod evident, target-ul este clar: încurajarea donării de sânge, astfel încât să se obțină o "primă" de aproximativ 0,7% peste media emisiunilor tranzacționate în prezent. La scadența de 3 ani, dobânda este de 7,35% față de 7,05% benchmark, rezultând o primă de 0,3%. În general, dobânzile pentru RON au scăzut considerabil începând din acest an, în special pe termenele lungi. Conform afirmațiilor brokerului BT CP, Paul Ardelean.


Procedura de alocare a titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei va fi realizată la data de 11 aprilie 2023, iar numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent în colaborare cu sindicatul de intermediere. Ordinele referitoare la subscrierile acordate investitorilor, bazate pe subscrierile validate de membrii sindicatului de intermediere/Participanții Eligibili, vor fi înregistrate în sistemul de tranzacționare al BVB destinat ofertelor publice (titluri de stat). Data estimată pentru începerea tranzacționării este 18 aprilie 2023.

Începând cu vara anului 2020 și până la finalul anului 2022, MFP a obținut finanțări de 15 mld. lei de la investitori prin intermediul titlurilor de stat Fidelis.

Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani pot subscrie la această ofertă prin intermediul consorțiului de intermediere sau a intermediarilor care au semnat angajamentul de respectare a condițiilor de desfășurare a ofertei, precum și de respectare a prevederilor prospectului de emisiune, având angajamentul transmis către Lead Manager.

Consorțiul este format din BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale și Alpha Bank România și va oferi titluri de stat Fidelis denominate în lei și euro în cadrul ofertei publice de vânzare derulate la Bursa de Valori București.

Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Stiri despre EMAG

Stiri despre Tehnologie

Stiri din Educatie

Stiri din Sport

Stiri despre Economie

Stiri din domeniul social

Stiri despre Simona Halep

Un produs Blogger.