Header Ads

Prevederile din actualul Cod penal rămân neschimbate

Guvernul nu a ținut cont de cererile magistraților și nu a introdus, miercuri, printr-o ordonanță de urgență, precizările solicitate în legătură cu modul de efectuare a interceptărilor. În schimb, ele vor figura într-un proiect de lege care va fi trimis Parlamentului.


DNA, CSM, Înalta Curte, dar și președintele Traian Băsescu ceruseră ca Guvernul să modifice printr-o ordonanță de urgență prevederile controversate ale unui articol din actualul Cod penal, care ar fi dat naștere la interpretări în ceea ce privește posibilitatea efectuării de interceptări într-o anchetă penală.

Ministerul Justiției prezentase, vineri, pe site-ul său un proiect de ordonanță de urgență care ar fi permis o astfel de modificare.

Dezbaterea cu privire la interceptări este legată cu precădere de temerea că suspecții din cazurile de mare corupție nu vor mai putea fi puși sub ascultare, obținându-se astfel probe concludente, întrucât trebuie anunțați că sunt urmăriți penal, iar interceptarea este permisă numai după declanșarea urmăririi penale.

Decizia Guvernului de a nu face o astfel de modificare prin ordonanță de urgență fusese cumva anticipată de premierul Victor Ponta, la începutul ședinței de guvern de miercuri. El anunțase că va promova prin ordonanţă de urgenţă doar problemele absolut urgente legate de „bucătăria internă” a sistemului de justiţie, iar celelalte teme vor fi aprobate doar prin proiect de lege, a anunţat premierul Ponta.

„Ceea ce este absolut urgent şi de bucătărie internă a sistemului de justiţie sunt de acord şi vom adopta prin ordonanţă de urgenţă, pentru că e legat de bucătăria lor internă, cum îşi organizează anumite proceduri de funcţionare în cadrul sistemului de justiţiei. Celelalte subiecte care au făcut obiectul dezbaterii publice le facem proiect de lege şi Parlamentul, în baza unei dezbateri deschise şi prin ascultarea tuturor specialiştilor... - care, de altfel, de sâmbătă încoace, totuşi ne-au arătat că nu era chiar aşa de negru Dracul, cum ni-l prezentau nespecialiştii - de fapt, sunt coduri care pot să funcţioneze foarte bine", a spus Victor Ponta în şedinţa de guvern.

El a precizat că Guvernul a primit în acest sens numai propuneri transmise de Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe agenda şedinţei de miercuri a Guvernului au fost incluse un proiect de lege pentru modificarea Legii 134/2010 privind Codul de procedură civilă, un proiect de lege privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea, precum şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru luarea unor măsuri de implementare necesare aplicării Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru implementarea altor acte normative.

sursa: digi24.ro

Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Stiri despre EMAG

Stiri despre Tehnologie

Stiri din Educatie

Stiri din Sport

Stiri despre Economie

Stiri din domeniul social

Stiri despre Simona Halep

Un produs Blogger.