Header Ads

Iulian Stanciu despre reducerile eMAG de Black Friday 2018

CEO-ul eMAG, Iulian Stanciu a vorbit intr-un interviu la Digi24 despre reducerile de Black Friday 2018 din magazinul online EMAG.ro si despre evenimentul Black Friday in Romania si in magazinele online romanesti. Iulian Stanciu explica cum se fac reducerile la EMAG si in general in magazinele din tara.


Cel mai mare retailer online din România, eMAG.ro, își propune ca de Black Friday 2018 să ajungă la vânzări de peste 400 de milioane de lei, în creștere față de anul trecut. Va scoate peste 3 milioane de produse la promoții și estimează că va vinde peste un milion dintre ele. Cifrele au fost furnizate de CEO-ul eMAG, Iulian Stanciu, într-un interviu la Digi24.

Iulian Stanciu, CEO eMAG, a răspuns È™i acuzaÈ›iilor formulate uneori de unii cumpărători potrivit cărora reducerile de Black Friday nu ar fi „pe bune” È™i că ele vin, de fapt, după ce cu o săptămână înainte sunt „umflate” preÈ›urile la produsele ce intră apoi în promoÈ›ii. Antreprenorul a explicat cum se procedează atunci când sunt băgate produse la reducerile de Black Friday, dar È™i de ce, în opinia sa, acest eveniment special în vânzări nu ar trebui să dureze mai mult de o zi.

Anul trecut, vânzările de Black Friday la eMAG s-au ridicat la circa 360 de milioane de lei. Cel mai mult, clienții au cumpărat produse electronice, în special televizoare, dar și electrocasnice, fiind căutate cele cu consum redus, și, evident, telefoane. Smartphone-urile merg în continuare bine, dar cei de la eMAG au remarcat în ultima vreme o creștere spectaculoasă a cererilor pentru produse de fashion, casă și grădină, dar și a articolelor sportive, așa că se așteaptă să aibă vânzări consistente în aceste domenii și de Black Friday 2018, care va fi anul acesta în 16 noiembrie.

Iată ce a declarat Iulian Stanciu, CEO eMAG, pe tema Black Friday 2018 în interviul de la Digi24:

Ce se întâmplă de Black Friday la eMAG?
Jurnalist Digi24: Suntem în perioada în care în magazine, dar și în online au început deja reducerile de Black Friday 2018. Black Friday în România nu mai e doar o zi, ci durează, în multe locuri, o perioadă. Vânzările de Black Friday, pentru dvs, ca business, ce înseamnă?

Iulian Stanciu, CEO eMAG: Am să explic întâi de ce cred că Black Friday trebuie să fie doar o zi: pentru că fenomenul acesta de Black Friday se bazează pe de o parte, pe reduceri, deci un stimul rațional, și pe partea cealaltă, un stimul emoțional. Diferența e în spectacol. Nu poți să faci spectacol o lună întreagă, în schimb, poți să faci o zi. De ce reducerile funcționează o singură zi? Pentru că noi avem o colaborare mare cu toți partenerii noștri de la care cumpărăm marfă pe tot parcursul anului, pe baza acestei colaborări, obținem tot felul de bonusuri, iar bonusrile astea, împreună cu câștigul nostru, pe care îl avem în business-ul curent, în momentul Black Friday, îl luăm și-l ducem la zero și astfel, pentru o zi, reușim să punem niște bani în niște cantități, 2-3 milioane de produse, astfel încât să ajungă la niște prețuri foarte bune. Deci, de-asta cred că Black Friday funcționează foarte bine o singură zi: pentru că în ziua respectivă au niște reduceri foarte bune. Iar pe partea de spectacol, una este să fie o zi, vorbești înainte, crești intensitatea comunicării. Construim mecanismul ăsta, prin care oprim site-ul, e ca și cum s-ar închide magazinul - eu am avut în minte chestia asta, pe care am văzut-o în State, când se deschid magazinele dimineața și intră oamenii într-un haos, așa. Am vrut să facem haosul ăsta mai organizat și deschidem dimineața, după care începe toată nebunia și toată lumea discută: tu ce ți-ai luat, tu ce ai prins, care sunt livrările și așa mai departe.

- Una din ideile care circulă intens în această perioadă este că aceste reduceri nu sunt „pe bune”, nu È™tiu dacă dvs, la eMAG sau la alÈ›i vânzători online, însă oamenii, mulÈ›i, reclamă că preÈ›urile sunt crescute cu o săptămână înainte, ca să aveÈ›i de unde să le scădeÈ›i, de unde să le oferiÈ›i acele reduceri de Black Friday. SpuneÈ›i-mi, cum funcÈ›ionează lucrul ăsta? Sunt convins că È™i dvs vi s-au adus astfel de reproÈ™uri, aÈ›i primit aceste mesaje de la consumatori...

Cum se fac prețurile la eMAG de Black Friday?
Iulian Stanciu, CEO eMAG: Suntem la al optulea Black Friday È™i în fiecare an discutăm despre lucrurile pe care le reclamă oamenii, fie că suntem în zona de promoÈ›ii, preÈ›uri, livrare È™.a.m.d. È™i de-aici plecăm cu toate dezvoltările noastre. ÃŽn zona de promoÈ›ii, lucrurile stau aÈ™a: noi ne-am uitat cum anume am putea argumenta, ca să spunem: „uite, e cel mai bun moment să faci cumpărături, iar preÈ›urile sunt unele cu adevărat bune”. Și ne-am uitat la ce s-a întâmplat anul trecut. Anul trecut, am avut 360 de milioane de lei total vânzări în platforma eMAG, în creÈ™tere mare față de acum doi ani. Și ne-am uitat care este nivelul preÈ›ului la care au cumpărat oamenii în Black Friday față de cel mai mic preÈ› în întreg anul 2017. Pentru 85 la sută din vânzări, preÈ›ul de Black Friday a fost mai mic decât cel mai mic nivel din întreg anul. După care ne-am uitat cum a fost preÈ›ul nostru în Black Friday față de preÈ›ul cel mai mic al competitorilor din ziua respectivă. Cu toate că È™i competitorii fac Black Friday, noi ne-am dus în ziua respectivă cu 10 la sută, în medie, sub preÈ›ul lor. Media asta e formată din 5% în unele categorii, 15% în alte categorii È™i ne uităm la minimul competiÈ›iei noastre în fiecare categorie în parte, luată produs cu produs. Ceea ce spune că, totuÈ™i, Black Friday este un moment bun pentru cumpărături.

- Dar e posibil ca acest preț să fie crescut cu o săptămână înainte ca să pară reducerea mai mare? E o strategie de marketing, până la urmă...

Iulian Stanciu, CEO eMAG: Nu. Nu! Legislația în momentul de față este una confuză și învechită. Legislația care guvernează comerțul este reglementată, apropo de prețuri, de o lege din 2001 sau din 2000. Deci, sunt 18 ani. Pe vremea aceea, comerțul era foarte static, adică se întâmpla în magazine tradiționale, era static și local. Prețul se modifica de două-trei ori pe an. Perioadele de soldare - apropo, legea cere să le declari la Primărie, fiecare, produs cu produs - se întâmplă, nu știu, în septembrie și în februarie. Și prețul la care trebuie să te raportezi este cel mai mic preț din ultimele 30 de zile. Deci, legea actuală este o lege mai degrabă îndreptată împotriva concurenței și care protejează prețurile mari menținute. Suntem obligați, practic, să ținem prețul 30 de zile la nivelul prețului de bază. Și de aici există percepția că ne raportăm la un preț mare, care este crescut. Dar acela e prețul produsului.

Ce cumpără cel mai mult românii?
- Ce au cumpărat cel mai mult românii în anul 2018? A fost un an bun pentru consum?

Iulian Stanciu, CEO eMAG: A fost un an bun, având în vedere creșterea salariilor și în zona de bugetari, și în zona de companii private. Dacă ne luăm după valoare, oamenii și-au luat foarte mult produse electronice, televizoare în principal, apoi produse electrocasnice. Vedem un trend în schimbarea produselor electrocasnice cu cele cu consum redus și mai ales în zona de frigidere, zona de eco, bio. De asemenea, telefoane. În continuare smartphone-urile merg foarte bine. După care am văzut categorii cu creștere foarte mare: fashion, avem creștere cu peste 50 la sută de la an la an, produse pentru casă și grădină au o creștere, iarăși, foarte mare, și un trend nou, care a început cam anul trecut și anul ăsta este iarăși pe creștere foarte mare - articolele sportive. Oamenii încep să descopere sportul.

Arctic, un brand căutat
- Toate produsele astea sunt făcute de alții, nu sunt făcute în România, sunt importate.

- Nu chiar.

- Există produse românești care se vând ca pâinea caldă? Făcute aici, în țară?

Iulian Stanciu, CEO eMAG: Da, spre exemplu în zona de electrocasnice cel mai mare brand este brand românesc. Vorbim de Arctic. Produsele sunt făcute în România. Sunt două fabrici și acum se va face cea de-a treia fabrică. Suntem cei mai mari producători în zona asta de electrocasnice, de frigidere și de mașini de spălat, din Europa. Deci, sunt și produse românești. Acum, va fi greu să batem, eu știu, productivitatea din Asia, să spunem, având în vedere regulile de muncă diferite între Uniunea Europeană și China. Nu cred că direcția asta a industrializării, să producem noi tot în România, este cea mai bună. În schimb, ne putem folosi munca din ce în ce mai inteligent pentru a produce lucruri cu valoare adăugată.

Vedeti interviul video complet la Digi24

Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Stiri despre EMAG

Stiri despre Tehnologie

Stiri din Educatie

Stiri din Sport

Stiri despre Economie

Stiri din domeniul social

Stiri despre Simona Halep

Un produs Blogger.