Header Ads

Cine este Viorica Dăncilă

Vasilica Viorica Dăncilă este membru al Partidului Social Democrat - PSD - din anul 1996. Actualmente ea este europarlamentar la al doilea mandat fiind aleasa in 2014. Viorica Dancila detine si functia de lider al deputaților social-democrați români din Parlamentul European si este președinte plin al Organizației Femeilor Social Democrate.

Viorica Dăncilă a fost aleasa pe 16 ianuarie 2017 de PSD drept, propunerea partidului pentru functia de Prim Ministru al Romaniei dupa ca Mihai Tudose si-a dat demisia.

Vasilica-Viorica Dăncilă (n. 16 decembrie 1963, Roșiorii de Vede, România este un politician român, membru al Partidului Social Democrat. Din 2014, aceasta a fost aleasă deputat în Parlamentul European, pe listele PSD, pentru al doilea mandat. De asemenea, Viorica Dăncilă deține, din 2015, funcția de președinte al Organizației Femeilor Social Democrate.

În iulie 2014, eurodeputata a fost aleasă vicepreședintă a Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, fiind reconfirmată în această funcție în 2017.

Eurodeputata a fost nominalizată la premiul Europarlamentarul anului 2017, la categoriile Drepturile Femeii și Egalitate de Gen și, respectiv, Cercetare și Inovare. Și în 2015, Viorica Dăncilă fusese nominalizată pentru premiul de cel mai bun europarlamentar la categoria Agricultură.

Viorica Dăncilă a devenit membru al Partidului Social Democrat în anul 1996, în organizația din Teleorman a PSD. De-a lungul anilor a deținut poziții alese atât în cadrul PSD, cât și în cadrul administrației locale. Viorica Dăncilă a fost consilier local și consilier județean, până în anul 2009, când a fost aleasă ca europarlamentar, pentru un prim mandat.
De asemenea, Viorica Dăncilă a deținut în partid funcțiile de președinte de organizație locală, vicepreședinte al Organizației PSD Teleorman, președinte al OFSD Teleorman fiind, în prezent, președinte la nivel național al Organizației Femeilor Social Democrate.

Parlamentul European
În anul 2009, Viorica Dăncilă a fost aleasă pe listele Partidului Social Democrat pentru un prim mandat de deputat în cadrul Parlamentului European. Aceasta a activat în cadrul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European.

În anul 2013, a fost desemnată raportor din partea Parlamentului European pentru Bugetul pentru 2014 privind agricultura la nivel european.

În anul 2014, Viorica Dăncilă a fost aleasă pentru un nou mandat de europarlamentar, pe listele Partidului Social Democrat. Viorica Dăncilă activează în cadrul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European. Aceasta deține și poziția de lider al deputaților social-democrați români din Parlamentul European.

Viorica Dăncilă este vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din PE. De asemenea, aceasta mai este membru cu drepturi depline în Comisia pentru drepturile femeii și egalitate de gen și membru supleant în Comisia pentru Dezvoltare Regională.

În calitate de eurodeputat, Viorica Dăncilă a organizat, la Parlamentul European, o serie de evenimente axate pe identificarea de soluții în lupta împotriva fenomenului discriminării de gen, inclusiv pe piața muncii, precum și pentru programe în sprijinul categoriilor sociale vulnerabile. De asemenea, eurodeputata a pus accent și pe promovarea României la nivel european.
Printre evenimentele organizate de Viorica Dăncilă, se numără:  ”IA – simbol al comunităților românești din Europa”; ”Combaterea sărăciei în rândul copiilor” - organizat împreună cu UNICEF; „Discriminarea femeilor pe piața muncii”.

Evenimente similare au fost organizate de Viorica Dăncilă și în România, împreună cu Organizația Femeilor Social Democrate.

Organizația Femeilor Social Democrate

În 2015, în cadrul Școlii de Vară a OFSD, organizată la Mamaia, în perioada 28-30 august, femeile social democrate au propus forțelor politice, la inițiativa Vioricăi Dăncilă, atunci președinte interimar al Organizației, un Pact pentru protejarea femeilor de violența domestică și viol.

În octombrie 2015, Viorica Dăncilă a fost aleasă președinte plin al Organizației Femeilor Social Democrate. În calitate de președinte al OFSD, Viorica Dăncilă a solicitat conducerii PSD respectarea unei cote de cel puțin 30% candidați femei pe listele Partidului Social Democrat. Propunerea a fost agreată de conducerea PSD.

La alegerile locale și parlamentare din anul 2016, Organizația Femeilor Social Democrate a avut candidate cu victorii notabile în ambele scrutine. PSD are, la acest moment, cel mai mare număr de femei parlamentar, dintre formațiunile politice reprezentate în Parlamentul României.

Conform cifrelor prezentate de OFSD, cele 52 de femei parlamentar ale Partidului Social Democrat reprezintă mai mult de jumătate din totalul femeilor deputat și senator ale României. Procentul femeilor parlamentar ale PSD a crescut de la 10,8% în fosta legislatură, la aproximativ 27% în prezent.

Sursa: Wikipedia

Video: Viorica Dăncilă - discurs în Parlamentul European - apara ordonanta 13 din 2017 data de guvernul Grindeanu.


Viorica Dăncilă vorbeste engleza - GCC Cultural Heritage Exhibition - 2017 - EP Brussels

Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Stiri despre EMAG

Stiri despre Tehnologie

Stiri din Educatie

Stiri din Sport

Stiri despre Economie

Stiri din domeniul social

Stiri despre Simona Halep

Un produs Blogger.