Header Ads

Tiberiu Nitu, procurorul general al Romaiei a demisionat

Tiberiu Nitu a demisionat astazi din functia de procuror general al Romaiei iar presedintele Klaus Iohannis a acceptat demisia acestuia. Demisia acestuia vine dupa ce numele lui a fost implicat in scandalul legat de folosirea coloanei oficiale.
Functia de Procuror general a fost preluata interimar de Bogdan Licu (prim-adjunct al procurorului general).


TIBERIU NIÅ¢U A DEMISIONAT. „Nu am solicitat ÅŸi nu am beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noÅ£iune este definită prin lege.

Mi s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie.

Stabilirea unui anumit nivel de protecţie pentru diverse categorii de demnitari şi punerea în practică a măsurilor de protecţie sunt atributul instituţiilor specializate ale statului şi nu al beneficiarului protecţiei.

Măsurile de protecţie asigurate procurorului general al României de către instituţiile specializate ale statului sunt proporţionale cu riscurile potenţiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuţii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare.

În întreaga mea carieră de magistrat, precum și în funcția de procuror general, am fost permanent preocupat de respectarea legii și a normelor deontologice.

Cu toate că Raportul MCV validează rezultatele activităţii mele în fruntea Ministerului Public, la fel ÅŸi datele din bilanÅ£ care vor fi făcute publice în cursul lunii martie, în condiÅ£iile în care numele meu ÅŸi funcÅ£ia pe care o reprezint sunt asociate în mod artificial cu o situaÅ£ie de natură să aibă consecinÅ£e asupra imaginii instituÅ£iei pe care o conduc, am decis – ca un gest de responsabilitate ÅŸi onoare – să îmi depun demisia din funcÅ£ia de procuror general al Parchetului de pe lângă ÃŽnalta Curte de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie”, a comunicat procurorul general demisionar, printr-un comunicat de presă transmis de Parchetul ÃŽnaltei CurÅ£i de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie.

În cererea pe care şeful DNA cerea aviz pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, procurorii anticorupţie făceau referire la un protocol prin care procurorul general a beneficiat de coloană oficială.

Comunicatul DNA:

"La data de 4 aprilie 2014, la Ministerul Afacerilor Interne s-a înregistrat Protocolul nr. 12 privind cooperarea în domeniul circulației rutiere, încheiat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ministerul Afacerilor Interne a fost reprezentat la încheierea protocolului de către ministrul Oprea Gabriel, iar obiectul a fost cooperarea dintre cele două instituții, în scopul însoțirii autovehiculului utilizat de către procurorul general cu echipaje ale poliției rutiere.

Temeiurile legale invocate în fundamentarea protocolului au fost Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006, deși niciunul din cele două acte normative nu include procurorul general printre persoanele îndreptățite a beneficia de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție beneficiază, la rândul său, de protecție asigurată de Serviciul de Protecție și Pază, deplasările fiind realizate cu un autovehicul al acestei instituții care are un regim de circulație prioritară.

Protocolul a reprezentat temeiul în baza căruia, începând cu luna aprilie 2014, procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție i s-a asigurat, cu caracter permanent, însoțirea deplasărilor efectuate pe raza municipiului București.

În condițiile în care procurorul general nu era îndreptățit să beneficieze de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere potrivit prevederilor H.G. nr. 1.391/2006, fapta ministrului a produs o vătămare a intereselor legitime și un prejudiciu material Direcției generale de poliție a municipiului București, precum și un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

La data de 03 iulie 2015, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a adoptat un plan-cadru care cuprinde o prezentare detaliată a modalității în care se desfășura activitatea de însoțirea a demnitarilor pe raza municipiului București.
Din documentul menționat rezultă că singurii demnitari care beneficiau de însoțire permanentă erau președintele României și prim-ministrul dintre categoriile de persoane îndreptățite legal (președinții celor două Camere ale Parlamentului nu au solicitat), precum și ministrul de interne și procurorul general, care au avut acces la acest privilegiu exclusiv ca urmare a modului în care ministrul Oprea Gabriel și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu".

Totodată, Comisia juridică a Senatului a dat astăzi aviz pozitiv pentru urmărirea penală a fostului ministru Gabriel Oprea pentru acuzaţiile de abuz în serviciu.

Cazul procurorului general Tiberiu Niţu a fost pus în discuţie, ieri după-amiază, la întâlnirea pe care preşedintele Klaus Iohannis a avut-o, la Palatul Cotroceni, cu premierul Dacian Cioloş. La discuţii a participat şi ministrul Justiţiei.

„Am cerut doamnei ministru să vadă care sunt condiÅ£iile în care, eventual, procurorul general poate fi revocat”, a declarat ieri premierul.

Tiberiu Niţu a fost numit procuror general al României în 16 mai 2013.

Sursa Digi24.ro

Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Stiri despre EMAG

Stiri despre Tehnologie

Stiri din Educatie

Stiri din Sport

Stiri despre Economie

Stiri din domeniul social

Stiri despre Simona Halep

Un produs Blogger.