Header Ads

Va creste impozitul pe cladiri, după ce Guvernul va schimba radical modul de calcul al acestuia

Modul de calcul al impozitului pe clădirile firmelor va fi schimbat radical de Guvern. Dacă în prezent, impozitul este stabilit în funcţie de valoarea contabilă, pe viitor se va impune un mod de calcul bazat strict pe valoarea clădirii rezultată dintr-un raport de evaluare, similară valorii de piaţă, suma de plată urmând să crească. Fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu crede că schimbarea va duce la desfiinţarea unor firme.



Pentru persoanele juridice, în momentul actual, impozitul pe clădiri este calculat prin raportare la valoarea de inventar a imobilului respectiv, reprezentând valoarea de intrare a cladirii în patrimoniu, inregistrata in contabilitatea proprietarului.

Ultima formă a proiectului noului Cod Fiscal relevă însă intenția Guvernului de a schimba criteriul de raportare și de a lua în calcul doar la valoarea de piață a clădirii, pentru majorarea veniturilor astfel atrase din această sursă.

Argumentul Guvenului este că, în prezent, valoarea impozabilă a clădirilor persoanelor juridice este cea înregistrată în contabilitatea acestora, însă aceasta poate fi substanțial diferită de valoarea reală a clădirii, în funcție de metoda contabilă folosită.

Pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea firmelor, impozitul pe clădiri va reprezenta 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, iar pentru clădirile nerezidențiale impozitul va fi cuprins între 0,25% - 1,50% din valoarea impozabilă a clădirii, calculată însă după noul criteriu.

Fondul Monetar Internațional a recomandat schimbarea regulii de impozitare a proprietății, astfel încât acestea să se bazeze pe valoarea de piață.




sursa: B1.ro

Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Stiri despre EMAG

Stiri despre Tehnologie

Stiri din Educatie

Stiri din Sport

Stiri despre Economie

Stiri din domeniul social

Stiri despre Simona Halep

Un produs Blogger.