Header Ads

Seful eMAG despre cum vrea sa aduca noi clienti in online

Strategia de marketing a eMag, accelerată în 2013 prin organizarea a trei campanii consecutive de reduceri în mai puţin de o lună, vrea să dezveţe clienţii să cumpere din magazinele tradiţionale. Astăzi, doar un român din zece este obişnuit să cumpere de pe internet, însă spectacolul preţurilor mici prinde de minune la români, indiferent de ocazie.


ÎN BIROUL LUI IULIAN STANCIU, CEO ŞI ACŢIONAR MINORITAR AL EMAG, situat într-una din clădirile corporatiste din nordul Bucureştiului, televizoarele nu stau deschise pe vreun post de televiziune. În timp ce răsfoieşte rapoarte legate de activitatea companiei, privirea îi merge din când în când pe ecranele din partea dreaptă unde vede, în timp real, numărul de vizitatori din magazin, dar şi valoarea vânzărilor din ziua respectivă. Cifrele au ajuns la un nivel record la sfârşitul lunii noiembrie, când eMAG a câştigat cei mai mulţi bani dintr-un eveniment organizat până la acea vreme.

PREŢUL ESTE FOARTE IMPORTANT. Am început cu aceste evenimente în urmă cu trei ani, când am făcut o promoţie în noaptea de Revelion. A fost un eşec total din care am învăţat foarte mult. Am greşit atunci pentru că nu ştiam cât de mare este impactul. Am trimis un e-mail pe 31 decembrie şi am anunţat reducerile. Am avut 100.000 de oameni care în loc să bea şampanie se uitau pe eMAG.ro." Evenimentul se petrecea la trecerea dintre 2009 şi 2010, însă festivalul reducerilor a prins un contur puternic în 2013, când, pe final de an, eMAG a organizat în mai puţin de o lună trei campanii consecutive de tăiere de preţuri.



De Black Friday, eMAG.ro a vândut peste 250.000 de produse în perioada campaniei de reduceri, valoarea comenzilor totalizând 23 milioane de euro, cu un milion de euro mai mult decât nivelul estimat, după cum anunÅ£a Dante International, firma care deÅ£ine eMAG.ro. Compania a ales să organizeze mai devreme sărbătoarea importată de peste ocean. „Dacă am fi făcut pe 29 noiembrie, intram mult în luna decembrie, aglomerată pentru curierat.

Ne apropiam ÅŸi de ziua eMAG ÅŸi de sărbători ÅŸi nu am fi reuÅŸit să livrăm până la Crăciun. Ar fi fost haos toată luna. Produceam mai multe frustrări decât bucurii. Am greÅŸit însă că nu am anunÅ£at media mai devreme„, explică Stanciu. ÃŽn total, clienÅ£ii eMAG.ro au cumpărat, de Black Friday, 40.000 de tablete, 30.000 de telefoane, 10.000 de televizoare, 12.000 de camere foto ÅŸi video, 45.000 de produse electrocasnice, de la frigidere ÅŸi maÅŸini de spălat până la mixere, storcătoare ÅŸi expresoare.

Câteva zile mai târziu, eMAG.ro a decis să sărbătorească Ziua Naţională a României, oferind în perioada 29 noiembrie - 1 decembrie preţuri mai mici şi câte un drapel pentru fiecare client. Toate produsele au fost livrate gratuit clienţilor, indiferent de valoarea comenzilor, iar 10% din valoarea cumpărăturilor a fost returnată pe carduri cadou, pentru a stimula o achiziţie ulterioară. Aceeaşi strategie a fost aplicată şi cu prilejul aniversării a 11 ani de la înfiinţarea eMAG, valoarea reducerilor oferite fiind de circa un milion de euro, conform informării transmise de companie.

"NU CONTEAZÄ‚ DOAR PREÅ¢UL., IMPORTANTÄ‚ E ÅžI ZONA EMOÅ¢IONALÄ‚: FAC CEVA COOL, PARTICIP LA O SÄ‚RBÄ‚TOARE UNDE E PREZENTÄ‚ TOATÄ‚ LUMEA. DE FAPT ESTE O INVESTIÅ¢IE ÃŽN MARKETING. Clientul are niÅŸte drumuri bătătorite ÅŸi preferă să meargă să cumpere de la magazin", admite Stanciu. Potrivit estimărilor eMAG.ro, doar 10% din populaÅ£ie pune valoare pe timp, iar beneficiul principal pe care comerciantul online îl aduce clientului este tocmai rapiditatea. „Din momentul în care te gândeÅŸti că ai o nevoie, până când o documentezi, iei o decizie ÅŸi o finalizezi, mergând la un magazin, durează de trei ori mai mult decât comanda online. Un român din zece este online ÅŸi face majoritatea cumpărăturilor de acolo, dar pentru a-i aduce pe ceilalÅ£i în mediul nostru e nevoie de ceva tare, de spectacol combinat cu preÅ£", explică managerul.

Pe asta mizează Stanciu în depăşirea barierelor avute în minte de clienÅ£ii care nu comandă online ca urmare a lipsei de încredere în plata cu cardul. „Este o problemă foarte mare„, spune managerul, cu trimitere la cei care nu cunosc posibilitatea de a plăti cu cash la livrare sau la ridicarea produsului în showroom. „Prin aceste evenimente atragem mulÅ£i clienÅ£i. ÃŽn 2013 am adus ÅŸi maÅŸini de Black Friday, astfel încât oamenii să capete încredere că dacă se vând online ÅŸi maÅŸini pot să îşi cumpere măcar un aspirator. Astfel, am atins clienÅ£i care nu au cumpărat niciodată de la noi„, explică Iulian Stanciu, observând că o treime dintre clienÅ£ii de Black Friday au fost clienÅ£i noi.

DINCOLO DE ATRAGEREA DE CLIENÅ¢I NOI, AL DOILEA OBIECTIV AL EVENIMENTELOR DE ACEASTÄ‚ NATURÄ‚ ESTE SÄ‚ DETERMINE CLIENÅ¢II EXISTENÅ¢I SÄ‚ ACCESEZE ÅžI CATEGORII DE PRODUSE DIFERITE. Vânzarea în acelaÅŸi magazin online a unei game diversificate de produse, „de la carte, cosmetice ÅŸi jucării până la asigurări ÅŸi gadgeturi„, nu este o problemă în strategia retailerului online, însă există metode diferite de abordare a fiecărui segment.

Promovarea, tipul de promoţii sau modalitatea de livrare diferă între o cremă antirid şi o maşină de spălat. În 2014, şeful eMAG vrea să aducă în magazin şi maşini, însă doar punctual, dat fiind că cererea este redusă, iar piaţa autovehiculelor noi a ajuns în România la nivelul de dinainte de anul 2000. Îmbrăcămintea şi încălţămintea va deveni o categorie importantă lansată în 2014, completată de produsele pentru casă, articole sportive, dar şi alimente.

Carrefour România anunţa în luna aprilie deschiderea unui hipermarket online, de unde clienţii îşi pot face cumpărăturile, cu livrare la domiciliu, serviciul fiind disponibil pentru Bucureşti şi zona limitrofă. În decembrie, retailerul franco-belgian Cora a lansat serviciul coradrive care permite clientului să îşi comande produsele necesare online şi să le ridice apoi din magazin.

ReprezentanÅ£ii Cora spun că se aÅŸteaptă ca acest serviciu să reprezinte 5% din cifra de afaceri a companiei anul viitor, ceea ce înseamnă vânzări de 15-20 de milioane de euro. „Pentru noi, competitorii nu sunt ceilalÅ£i jucători din online, ci cei din offline. Acolo e grosul, piaÅ£a pe categoria alimente fiind de 20 de miliarde de euro. Faptul că intră jucători de talie mare din comerÅ£ ÅŸi în zona de online este un ajutor", spune Iulian Stanciu.

2014 VA CONTINUA SERIA EVENIMENTELOR DEMARATE ÃŽN ANII PRECEDENÅ¢I, iar Stanciu mizează pe o creÅŸtere mai puternică a businessului: „Vom continua politica ÅŸi în 2014 ÅŸi vom accelera puÅ£in creÅŸterea. Dacă anul trecut am crescut cu 30%, anul acesta va fi semnificativ mai mare. CreÅŸtem ÅŸi pe categoriile existente, dar ÅŸi pe noile categorii„. Retailerul operează deja pe pieÅ£ele din Bulgaria ÅŸi Ungaria - „2013 a fost anul internaÅ£ional" -, iar dezvoltarea site-ului pentru platforme în alte limbi va ajuta la expansiunea în alte ţări.

În Bulgaria, eMAG.ro deţine deja mai bine de jumătate din piaţă, reuşind să totalizeze de Black Friday vânzări reprezentând 1% din valoarea anuală a pieţei de retail de la sud de Dunăre. În Ungaria, eMAG.ro a generat după două luni de activitate volume obţinute în 12 luni în Bulgaria. Şeful eMAG.ro spune că în cinci ani va controla toată regiunea, inclusiv statele cu populaţie mare precum Turcia şi Ucraina. Investiţiile pentru intrarea pe o nouă piaţă determină diminuarea profitului, managerul observând că amortizarea se face în circa doi ani.

Pariul eMAG pentru perioada 2014-2019 este consolidarea pe piaÅ£a locală ÅŸi construirea unui lider în Europa de Sud-Est în retailul online: „Businessul nostru e ca un aisberg, chiar mai scufundat decât în realitate, pentru că partea vizibilă e foarte mică: vezi un site ÅŸi poate un showroom. Zona nevăzută trebuie să funcÅ£ioneze foarte bine ÅŸi aici se duc banii de investiÅ£ii".

Sursa: www.businessmagazin.ro

Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Stiri despre EMAG

Stiri despre Tehnologie

Stiri din Educatie

Stiri din Sport

Stiri despre Economie

Stiri din domeniul social

Stiri despre Simona Halep

Un produs Blogger.