Header Ads

Ponta despre depasirea estimata de crestere economica

Victor Ponta: "Estimarea de creștere economică a fost depășită cu peste un punct procentual"

"În urma vizitei de evaluare, delegația FMI a constatat că estimarea de creștere economică pentru 2013 este de 2,8%. Vă reamintesc că am pornit la începutul anului cu o estimare de 1,6%. Nu doar că am respectat-o, ci am depășit-o cu peste un punct procentual", a declarat premierul VICTOR PONTA.Premierul a mai spus că stabilitatea economică a făcut ca inflația să scadă. "S-a reliefat faptul că dobânda la datoria publică a scăzut la cel mai mic nivel istoric", a mai spus Victor Ponta.

"Vreau să reliefez că pentru această creștere economică avem nevoie să menținem nivelul ridicat de absorbție al fondurilor europene, care a ajuns la 34%. Este, fără îndoială, cea mai importantă schimbare pozitivă în ceea ce privește partea economică", a spus premierul.

VICTOR PONTA a mai spus că cele două forme de creditare cu garanție guvernamentală, Prima Casă și creditul pentru firmele care creează cel puțin 20 de locuri de muncă, sunt foarte importante, iar ele vor duce la creșterea creditării și consumului.

"Patru din cele cinci criterii de performanță au fost îndeplinite. Cel privitor la reducerea deficitului bugetar nu a fost constatat din cauza întârzierii scrisorii de intenție", a mai spus Victor Ponta, exprimându-și speranța ca și ce de-al cincilea criteriu să fie confirmat în perioada următoare.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră că decizia Guvernului de a sprijini pe o perioadă de doi ani persoanele care au credite va conduce la o creştere a creditării şi a consumului, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta.

"Măsura de sprijinire a persoanelor care au credite pe o perioadă de doi ani, din punctul de vedere al FMI va conduce la o creştere a creditării, a consumului", a spus Ponta.

Luni seara, la finalul discuţiilor cu FMI, premierul Ponta a confirmat informaţiile transmise anterior de MEDIAFAX privind programul de stimulare a consumului pregătit de Guvern, care prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, dar numai după expirarea perioadei de reeşalonare.

Guvernul estimează că această schemă de reduceri fiscale pentru populaţia cu venituri sub medie şi credite bancare ar putea duce la reeşalonarea împrumuturilor pentru aproape un milion de români, iar băncile ar putea reduce ratele la credite cu până la 4 miliarde de lei în 2014.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, la 24 ianuarie, că Guvernul vrea să stimuleze consumul printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor, pentru persoanele cu venituri sub medie care obţin de la bancă restructurarea creditelor, dar numai în condiţii stabilite de stat, cu prelungirea scadenţei până la doi ani.
Potrivit unui proiect prezentat atunci, statul urma să ofere o reducere la plata impozitului cu cel mult 350 de lei, iar aceasta va fi aplicată doar la expirarea perioadei de reeşalonare.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat, însă, luni că reducerea de impozit va fi de cel mult 200 de lei pe lună, dar nu mai mult decât impozitul datorat de fiecare persoană în parte.

Potrivit calculelor lui Voinea, impactul peste doi ani va fi de circa 0,1% din PIB, bani care în mare parte se vor încasa până atunci prin efectele de antrenare ale restructurărilor.

El a arătat că schema va intra în vigoare începând cu luna aprilie.

În aceste condiţii, impactul bugetar este minim în primii ani de aplicare a sistemului de facilităţi.

Sistemul este opţional pentru bănci, iar Guvernul nu a anunţat că ar fi încheiat vreo înţelegere cu instituţiile de credit.

Restructurarea trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe cerinţe, prima dintre acestea restricţionând aplicarea doar la credite fără întârzieri la plată sau cu întârzieri de cel mult 90 de zile.

Practic, forma propusă de Guvern nu facilitează, ci restricţionează modalităţile de restructurare pe care le practică băncile.

Operaţiunea trebuie să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate şi nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul în lei aferent valutei în care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligaţiilor lunare de plată ale debitorului aferente creditului supus restructurării, pentru o perioadă de cel mult doi ani.

"Doar principalul se înjumătăţesc, nu şi dobânda, pentru că rata e sursa de profit a băncii şi ea trebuie plătită integral", a precizat Voinea.

Banca trebuie să asigure prelungirea duratei iniţiale a creditului cu perioada pentru care se diminuează obligaţiile de plată, adică cel mult doi ani.

Restructurarea poate fi acordată o singură dată unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, cu condiţia ca suma totală amânată la plată să se încadreze în limita valorică determinată anterior.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat în mai multe rânduri că Guvernul Ponta lucrează la un program de stimulare a consumului, cară să susţină creşterea economică din acest an.

Statul limitează, însă, accesul populaţiei la un astfel de mecanism prin introducerea unui plafon privind venitul debitorului, care nu poate depăşi venitul net mediu pe economie comunicat de Institutul Naţional de Statistică.


Sursa: REALITATEA.NET

Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Stiri despre EMAG

Stiri despre Tehnologie

Stiri din Educatie

Stiri din Sport

Stiri despre Economie

Stiri din domeniul social

Stiri despre Simona Halep

Un produs Blogger.