Header Ads

14 lucruri pe care trebuie să le știi despre ratamentul medical în străinătate

Cei care vor să se trateze în alt stat membru UE au dreptul la asistență medicală plătită parțial sau integral de țara de origine.


Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România – InfoCons vine cu o serie de informații pentru pacienții care vor să se trateze în alt stat european.

Astfel, în cazul tratamentului în străinătate, puteți alege ce furnizor de servicii medicale doriți, indiferent dacă este public sau privat.

Pentru unele tratamente, respectiv anumite servicii intraspitalicești sau foarte specializate, poate fi necesar să obtineți autorizație de la casa de sănătate de care aparțineți înainte de a beneficia de tratamentul în străinătate.

În cazul în care, în țara de reședintă, va confruntați cu un timp de așteptare pentru tratament care nu poate fi justificat din punct de vedere medical, atunci autorizația trebuie acordată. În acest caz, puteți chiar să aveți dreptul la un nivel mai ridicat de acoperire a costurilor pentru îngrijirile medicale necesare.

Nivelul de rambursare a cheltuielilor poate ajunge până la costul tratamentului în țara dumneavoastră de origine.

Legislația europeană impune organismelor de asigurări de sănătate, autorităților din domeniul sănătății și furnizorilor de servicii medicale să vă ajute să beneficiați de aceste drepturi în practică.

Țara de origine este responsabilă de aspectele financiare ale asistenței medicale transfrontaliere de care beneficiați. De asemenea, aceasta trebuie să acorde asistență medicală corespunzatoare înainte și dupa plecarea în străinătate.

Țara dumneavoastră trebuie să dispună de unul sau mai multe puncte de contact de unde puteți primi mai multe informații cu privire la drepturile pe care le aveți, inclusiv la ce servicii medicale aveți dreptul.

De asemenea, aceste puncte de contact vă pot informa dacă trebuie să solicitați autorizatia inainte de tratament și cum puteți contesta deciziile autorităților, în cazul în care considerați că drepturile dumneavoastră nu au fost respectate.

Sistemul de sănătate din țara dumneavoastră de origine trebuie să vă furnizeze o copie a dosarului dumneavoastră medical pe care să îl luați cu dumneavoastră în străinătate.

După ce ați primit tratamentul, acesta trebuie să vă acorde aceleași îngrijiri medicale post-tratament de care ați fi beneficiat dacă ați fi fost tratat în țara de origine.

Dacă primiți tratament medical în altă țara din UE, aveți aceleași drepturi ca un cetățean al țării respective, iar tratamentul care vi se acordă este supus acelorași norme și standarde.

Țara în care veți urma tratamentul trebuie să aibă, de asemenea, unul sau mai multe puncte de contact, care sa vă informeze referitor la sistemele de calitate și siguranță din țara respectivă și la modul în care furnizorii de servicii medicale sunt supravegheați și reglementați.

Aceste puncte de contact pot confirma faptul că furnizorul de servicii medicale pe care l-ați ales este autorizat să presteze respectivul serviciu. Ele vă pot explica, de asemenea, care sunt drepturile pacienților în țara în care se acordă tratamentul.

Furnizorul de servicii medicale pe care l-ați ales trebuie să vă comunice diferitele opțiuni de tratament care vă sunt disponibile. Acesta trebuie să vă ofere informații clare privind prețurile, astfel încât să știți în avans ce cheltuieli veți avea. În fine, trebuie să vă ofere o copie a fișei dumneavoastră de tratament pentru uzul sistemului de sănătate din țară.

Sursa: Yahoo News

Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Stiri despre EMAG

Stiri despre Tehnologie

Stiri din Educatie

Stiri din Sport

Stiri despre Economie

Stiri din domeniul social

Stiri despre Simona Halep

Un produs Blogger.