Header Ads

Dalia Grybauskaite, presedintele Lituaniei avertizeaza cu privire la Rusia

Presedintele Dalia Grybauskaite avertizeaza ca Rusia a inceput deja prima faza a razboiului fata de Lituania. Aceasta a precizat ca ţara sa se confruntă deja cu propaganda şi atacurile cibernetice lansate de Moscova şi este gata să se apere orice s-ar întâmpla.


Dalia Grybauskaite, preşedintele Lituaniei: „Ne aflăm deja la frontieră, iar prima fază a confruntării are loc. Prin acest lucru înţeleg bombardament informaţional, propagandă şi atacuri cibernetice. Prin urmare, suntem deja atacaţi. Nimeni nu ştie dacă se va ajunge la o confruntare convenţională, dar deja trebuie să ne apărăm în faţa acestui comportament agresiv. (...) Este un mesaj că nu ne vom da bătuţi şi că ne vom apăra”.

Avertismentele preşedintelui Lituaniei au loc în contextul în care autorităţile de la Vilnius au dispus recent reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Confirmând parcă cele mai negre temeri, preşedintele rus Vladimir Putin a dispus vineri semnarea unui Acord de alianţă şi integrare cu republica separatistă Osetia de Sud, a cărei independenţă a fost recunoscută de Moscova după conflictul ruso-georgian din 2008. Un acord similar a fost semnat anul trecut cu Abhazia, cealaltă republică separatistă georgiană, gest calificat de Georgia drept anexare.

În plus, un parlamentar rus a declarat că dacă nu se va ajunge la un acord politic în estul Ucrainei, Rusia ar putea recunoaşte independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk.
SUA şi Rusia, schimburi dure de replici la ONU

Între timp, deşi situaţia din estul Ucrainei pare să se fi calmat, tensiunile dintre Rusia şi Statele Unite rămân la cote înalte. Schimburi dure de replici au avut loc în Consiliul de Securitate al ONU între reprezentanţii celor două ţări cu privire la situaţia din Ucraina şi implementarea acordului de încetare a focului.

„Faptele de la faţa locului, singurele care contează şi de care oricine în această sală este interesat, arată agresiunea rusă, faptul că Rusia a blocat o parte dintr-o altă ţară şi a încercat să o păstreze. Singura cale prin care avem o şansă să punem în aplicare pacea de la Minsk este plecarea Rusiei din Ucraina şi retragerea armamentului greu odată cu ea”, a declarat Samantha Power, ambasadorul SUA la ONU.

„Potrivit datelor pe care le avem în prezent, în jur de 300 de membri ai personalului militar american au ajuns în Ucraina şi urmează să-i antreneze pe soldaţii ucraineni în ceea ce priveşte utilizarea echipamentului străin. Toată lumea ştie că, oriunde armata americană îşi face apariţia, trebuie să ne aşteptăm la lucruri rele”, a venit replica lui Vitali Ciurkin, ambasadorul Rusiei la ONU.

La rândul său, șefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a avertizat la întrunirea miniştrilor de Externe de la Riga că Uniunea Europeană este dispusă să înăsprească sancţiunile, dacă Moscova nu respectă acordul de încetare a focului de la Minsk. Pentru a mai calma spiritele, şefii diplomaţiilor rusă şi germană au făcut apel la dublarea numărului de observatori OSCE în estul Ucrainei, tocmai pentru a asigura implementarea acordului de încetare a focului.

sursa: Digi24

Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Stiri despre EMAG

Stiri despre Tehnologie

Stiri din Educatie

Stiri din Sport

Stiri despre Economie

Stiri din domeniul social

Stiri despre Simona Halep

Un produs Blogger.