Header Ads

Legea care reduce sentintele detinutilor scriitori a fost suspendata

Guvernul a anuntat astazi ca articolul de lege care reduce sentintele detinutilor care scriu o carte - lucrare stintifica in inchisoare a fost suspendat pana la 1 septembrie. Cererea de suspendare a venit din partea ministrului Justiției Raluca Prună iar purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu a iesit astazi si a confirmat.


Actul normativ a fost adoptat însă sub altă formă decât cea anunțată de ministrul Justiției. Astfel, articolul nu a fost abrogat, ci doar suspendat până la data de 1 septembrie.

„Guvernul a adoptat astăzi o suspendare a acestui articol până la 1 septembrie anul curent. (...) S-a ținut cont în ședința de astăzi și de punctul de vedere al CSM. Pe termen scurt nu s-a schimbat nimic, decizia are aceleași efecte. În ședința de Guvern s-a ținut cont de avizul CSM și decizia este cea de suspendare”, a precizat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

El a evitat să răspundă a cui a fost această formă de OUG. „Este o decizie asumată de Guvern, nu cred că este semnificativ să punctăm cine anume a propus-o”, a răspuns Dan Suciu.

Întrebat ce se întâmplă cu „operele” scrise de actualii deținuți, Dan Suciu a răspuns: „Nu se mai întâmplă nimic, nu mai sunt luate în calcul pentru decizia de obținere a celor 30 de zile.”

El a precizat că termenul de 1 septembrie a fost adoptat pentru a nu cădea în vacanța parlamentară, având în vedere că s-a propus un termen de suspendare de șase luni.

Raluca Prună, ministrul Justiției, declara zilele trecute că fenomenul deținuților-scriitori duce la scăderea încrederii în Justiție. Ministrul a motivat că scopul legitim al legislaţiei privind eliberarea condiţionată a fost deturnat de persoanele care predau astfel de lucrări ştiinţifice strict în scopul de a obţine acel beneficiu, reducerea cu 30 de zile a pedepsei.

Specialiștii ministerului au mai motivat că unii deținuți au abuzat de această prevedere.

De altfel, într-o intervenție telefonică la Digi24, săptămâna trecută, Raluca Prună a declarat că în primele șapte zile din an, numărul lucrărilor științifice în pregătire a crescut de la 45 la 103.

În plus, Direcția Națională anticorupția a anunțat că deschide un dosar penal în aceste cazuri.

Sursa: Digi24

Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Stiri despre EMAG

Stiri despre Tehnologie

Stiri din Educatie

Stiri din Sport

Stiri despre Economie

Stiri din domeniul social

Stiri despre Simona Halep

Un produs Blogger.