Header Ads

Dacia Sandero si benzina ECO nu se inteleg prea bine

Dacia Sandero pierde un euro la fiecare sută de kilometri daca este alimentată cu benzină eco.

Benzina eco nu merge bine cu Dacia Sandero. Testele comparative arată că şoferii care au acest model de maşină ar putea pierde un euro la fiecare sută de kilometri parcurși. Poate părea o sumă mică, dar la drum lung, cu siguranţă se simte gaura în buzunar. O astfel de pierdere înseamnă că, dacă ar fi alimentată cu o benzină cu 10 la sută etanol, acea componentă bio, atunci o Dacia Sandero ar înghiţi într-un an peste două plinuri în plus faţă de alte motoare mai eficiente.Pentru a vedea impactul în consum al benzinei cu 10 la sută etanol, jurnaliştii britanici de la WhatCar au testat patru modele de maşini de clasă mică - Mini Paceman, Hyundai i30, Dacia Sandero şi Toyota Prius.

„Testele noastre arată clar că etanolul are un impact mult mai mare în economia la combustibil decât au spus experţii”, a declarat Emma Butcher, editor „What car?”

S-au comparat consumul şi emisiile de dioxid de carbon în două cazuri: în situaţia în care maşina este alimentată cu benzină normală, fără etanol, şi în cea de-a doua, când se face plinul cu E10. Toate maşinile au consumat mai multă benzină atunci când au fost alimentate cu E10. Creşterea medie a fost de 8 la sută, ceea ce înseamnă un plus de două plinuri pe an pentru că etanolul produce cu 30 la sută mai puţină energie decât benzină normală. Britanicii spun că motoarele mari, puternice se comportă mai bine când primesc benzină cu etanol şi dezvoltă mai multă putere. Motoarele mici, care echipează modelele mai ieftine, ca Dacia Sandero, dau doar consum mai mare.

În cazul unui motor Dacia Sandero de 0,9 litri, consumul ar urca cu 11,5 la sută. Asta înseamnă că la fiecare o sută de kilometri parcurşi, şoferul ar plăti cu 1,25 de euro mai mult decât dacă ar alimenta maşina cu benzină fără etanol. Calculele sunt făcute la preţurile din Marea Britanie, dar proporţiile se păstrează.

Deocamdată, în România, nivelul de biocarburanţi este stabilit la un minimum de 4,5 la sută în cazul benzinei, deci impactul nu este foarte vizibil. Iniţial, ţintele la nivel european erau mult mai mari. Dar un nivel mai mare de biocarburanţi în combustibili înseamnă şi o creştere a producţiei de cereale din care se fabrică biocombustibilii.

Bruxellesul deja nu mai este foarte convins că încurajarea producţiei de biocombustibil este cea mai bună soluţie pentru protecţia mediului.

Producţia de biocombustibil ar putea conduce, indirect, la despăduri în anumite zone ale lumii. Iar preţurile la alimente ar putea urca. Un raport al Băncii Mondiale arată că trei sferturi din scumpirea alimentelor in 2008 a fost cauzata de cresterea exploziva a productiei de biocarburanţi.

Sursa: Digi24.ro

Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Stiri despre EMAG

Stiri despre Tehnologie

Stiri din Educatie

Stiri din Sport

Stiri despre Economie

Stiri din domeniul social

Stiri despre Simona Halep

Un produs Blogger.